Reddingsbrigade Hendrik-Ido-Ambacht geeft iedere dinsdag en zaterdag les in het zwemmend redden. Iedereen die tenminste in het bezit is van een A-diploma kan lid worden en mee doen met onze lessen. Afhankelijk van je leeftijd en ervaring wordt je ingedeeld in een groep.
Op zaterdag zwemmen alle leden onder de 16 jaar en de wedstrijdploeg. Op dinsdag avond zwemmen alle leden boven de 16 jaar. Hieronder volgen onze zwemtijden:
Baanindeling seizoen 2022 -2023
Op zaterdag 3 september start het nieuwe seizoen. Hieronder staat de baanindeling vermeld. Deze geldt vanaf zaterdag 3 september.
Baanindeling zaterdag
1e uur – 14.00 – 14.40 -> JR 1, JR 2 & JR4
2e uur – 14.40 – 15.20 -> JR 3, ZR 1, ZR 2, ZR 3, ZR 4, LS 1, LS 2 & LS 3
3e uur – 15.20 – 16.00 -> JR 1
3e uur – 15.30 – 16.00 -> wedstrijdtrainingDe zwemmers van JR 1 worden persoonlijk benaderd voor de zwemtijden.
Baanindeling dinsdag
1e uur – 19.45 – 20.30 -> trainen voor diploma
2e uur – 20.30 – 21.15 -> zelfstandig trainen
Opleiding
Tijdens onze zwemlessen leer je eerst hoe je jezelf kan redden, vervolgens leer je hoe je andere mensen kan redden. De verschillende diploma’s zijn opgedeeld in 3 groepen: Junior Redder, Zwemmen Redder en Life Saver.
Junior Redder
Op het moment dat je in het bezit bent van je A-diploma kun je beginnen aan de lijn Junior Redder. Bij de Junior Redder diploma’s (1 t/m 4) begin je bij het verbeteren van de zwemslagen en het zorgen voor meer conditie.
Daarnaast staat het aanleren van zelfredding bij de Junior Redders centraal. Zo leer je hoe je jezelf kunt redden als je onverwachts te water raakt, wordt er geoefend met drijven met zwemvesten en de “HELP-houding” en je leert hoe je hulp kunt inschakelen als iemand anders in nood is . Natuurlijk wordt er ook lekker gezwommen tijdens de lessen.
Zwemmend Redder
Bij Zwemmend Redder zijn er ook weer 4 diploma’s te behalen. Net als bij de Junior Redders wordt hier getraind op de zwemkwaliteit en conditie. Daarnaast ligt bij deze diploma’s de nadruk op het helpen van drenkelingen. Hiervoor wordt zowel geoefend op het uitvoeren van een “droge redding” als een “natte redding”. Je leert verschillende vervoers- en bevrijdingsgrepen en je leert verschillende reddingsmiddelen te gebruiken. We beginnen met rustige drenkelingen, maar voor de laatste diploma’s krijg je ook te maken met onrustige drenkelingen. Ook leer je hoe je kramp kunt opheffen bij jezelf en/of een drenkeling.
Life Saver
Bij de Life Saver diploma’s wordt er nog meer getraind op conditie en krachtopbouw zodat je kunt optreden als zwemmend redder bij grote ongevallen. Om deze reden zijn zwemtesten en tijdslimieten in de opleidingen aanwezig om met name de ontwikkeling en conditie en krachtopbouw te stimuleren. Er zijn 3 diploma’s te behalen. Tijdens de lessen leer je samenwerken en het initiatief te nemen bij ongevallen. Ook leer je op te letten op de eigen veiligheid en die van anderen. Naast de lessen in het zwembad is er ook een theoriedeel. De theorielessen worden door instructeurs van de reddingsbrigade verzorgt. Voor Life Saver 2 en 3 kun je pas examen doen als je een geldig EHBO diploma bezit.
Al deze brevetten zijn officiële brevetten van de Koninklijke Nederlandse Bond voor het Redden van Drenkelingen (KNBRD), tegenwoordig Reddingsbrigade Nederland genoemd.
Meezwemmen
Bij onze reddingsbrigade kan je gratis een keer meekomen zwemmen, want meedoen is natuurlijk leuker dan kijken. Geef je dan wel even op via ons aanmeldformulier zodat we weten dat je mee wilt doen. Kijk ook even op ons jaarrooster om te zien of er geen vakantie is.
Tijdens de lessen
De zwemtijden zijn aangegeven in de tabel hier boven, zorg dat je voor die tijd in het zwembad aanwezig bent en bent omgekleed. Tijdens de lessen is het niet toegestaan om sieraden te dragen, ook piercings moeten uit. Piercings die niet uit kunnen, moeten worden afgeplakt. Oorbellen vallen onder sieraden en moeten dus uit. Meezwemmen met piercings zijn ten alle tijde voor eigen risico.
Chloorbrilletjes zijn niet toegestaan tijdens het examen en daarom ook niet tijdens de reguliere lessen. De brilletjes zijn alleen toegestaan als er een brief is van een oogarts. Deze brief wordt door de vereniging opgestuurd naar een speciale commissie die over de dispensatie beslist. Brieven van huisarts of opticien worden niet geaccepteerd. Er is geen discussie mogelijk over chloor brilletjes als er geen dispensatie is aangevraagd bij deze speciale commissie. Zorgt u dus op tijd voor een schriftelijk verzoek inclusief de erkende brief, en geef deze af aan de tafel.