Onze vlet is onderdeel van de Nationale Reddingsvloot. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), de veiligheidsregio’s, Brandweer Nederland en Reddingsbrigade Nederland werken samen aan een slagvaardige Nationale Reddingsvloot (NRV). De NRV wordt als ‘first respons’ ingezet bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland.

De Nationale Reddingsvloot (NRV) bestaat sinds 2018 uit reddingsbrigade- en brandweereenheden (vaartuigen en bemanning).
Dit zijn er 88 in totaal; vier (tezamen een reddingsgroep) van alle 22 betrokken veiligheidsregio’s. Voor tien van deze veiligheidsregio’s geldt dat zij lokale reddingsbrigades hebben gevraagd om vaartuigen en bemanning te leveren. Zes veiligheidsregio’s laten hun reddingsgroep bestaan uit eenheden van de brandweer. In de overige zes veiligheidsregio’s worden de reddingsgroepen gevormd vanuit zowel de brandweer als lokale reddingsbrigades. De veiligheidsregio’s die de taak hebben belegd bij lokale reddingsbrigades sluiten hiervoor overeenkomsten af met Reddingsbrigade Nederland.

 Een reddingsgroep bestaat uit vier reddingseenheden die op afroep 24 uur per dag klaar staan om ingezet te worden. Reddingsbrigade Nederland vormt een Landelijke Voorziening Reddingsvloot en zorgt op deze manier voor de bovenregionale centrale ondersteuning.

Dit betekent dat wij als vaarploeg in geval van een grote ramp inzetbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is de inzet tijdens de watersnood in Limburg (2021). Hierbij zijn leden van onze vaarploeg afgereisd naar Limburg en is onze vlet ingezet.

Om inzetbaar te zijn is training belangrijk. Met buurtbrigades wordt daarom regelmatig geoefend op grote schaal. Verder organiseert Reddingsbrigade Nederland NRV oefeningen, waarbij reddingsbrigades en allerlei hulpdiensten uit verschillende regio’s bij elkaar komen om rampscenario’s te oefenen.

Bovenstaande informatie komt van Reddingsbrigade Nederland. Verder informatie is te vinden op de website van de NRV.