Op 15 april 1971 werd Reddingsbrigade Hendrik-Ido-Ambacht opgericht. Vorig jaar bestond de vereniging 50 jaar, maar door de coronabeperkingen hebben de eerste jubileumactiviteiten afgelopen weekend pas plaats kunnen vinden. 

Jubileumfestiviteiten
Afgelopen zaterdag 9 april hebben we dit bijzondere jubileum gevierd met de jeugdleden tijdens een jubileum-speelmiddag in het zwembad. Aansluitend was er een feestelijke receptie voor de 16+ leden, vrijwilligers en andere genodigden. Op 22 april vindt de opening plaats van de “Tentoonstelling 50+1 jaar Reddingsbrigade Hendrik-Ido-Ambacht” in het Historisch Genootschap, Dorpsstraat 84, in Hendrik-Ido-Ambacht. “Wij nodigen iedereen uit voor deze tentoonstelling!” Leuk voor leden en oud leden, maar zeker ook voor alle inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht en omgeving met interesse voor de reddingsbrigade. Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Lokale Sportakkoord en is te bezichtigen op 23, 29 en 30 april en 4, 6, 7, 13 en 14 mei van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Leden
De samenstelling van de leden is door de jaren heen veranderd. Vroeger bestond de vereniging uit meer oudere leden dan jongere leden. Tegenwoordig bestaat de vereniging voor het grootste deel uit jeugd t/m 14 jaar. De zaterdagmiddag is hierdoor altijd druk bezocht, waardoor in het nieuwe zwembad in alle vijf de banen wordt lesgegeven. Doordat de grootste groep uit jeugd bestaat zijn vrijwilligers erg belangrijk binnen de vereniging om de activiteiten te blijven organiseren. We zien graag ook oudere jeugd lid worden. We hebben voor hen meer te bieden naast het reddend zwemmen.

Mogelijkheden binnen de vereniging
Reddingszwemmen is een leerzame sport. Naast het sportieve deel, het opbouwen van conditie en het aanleren van zwemtechnieken, leer je ook hoe je jezelf en anderen kan redden uit het water. Deze vaardigheden zijn nuttig voor jong en oud in onze waterrijke omgeving. Bij onze verenging kan je al lid worden vanaf 6 jaar met minimaal zwemdiploma A. Wanneer je ouder bent en meer zwemtechnieken beheerst, word je ingedeeld op je eigen niveau. Als je 17 jaar bent, kan je ook je EHBO-diploma behalen. Dit is belangrijk om voor de hogere diploma’s af te zwemmen, bewakingen van evenementen in Hendrik-Ido-Ambacht en in de regio uit te voeren en deel te nemen aan de Nationale Reddingsvloot (NRV). Tevens bieden we voor leden het wedstrijdzwemmen aan. Je verbetert je conditie en oefent voor reddingsbrigadewedstrijden. Al deze onderdelen maken de vereniging ook interessant voor leden van 17 jaar en ouder.

Nationale Reddingsvloot
De vereniging is sinds 4 jaar aangesloten bij de NRV en de vereniging heeft de beschikking over een vlet. Dit is een platte boot die ingezet wordt bij het redden van mens en dier bij overstromingen, zoals dat afgelopen zomer in Zuid-Limburg is gebeurd. Hiervoor wordt er door leden geoefend in samenwerking met de reddingsbrigades uit de regio.


Gezelligheid
Reddend zwemmen is zowel individueel als gezamenlijk jezelf sportief ontwikkelen. Geregeld organiseren we activiteiten voor alle (jeugd)leden, waarbij de gezelligheid en saamhorigheid voorop staat. Voorbeelden hiervan zijn de onderlinge wedstrijden, wakzwemmen en het bommetjesfestival. Met elkaar zijn we de vereniging; leden, ouders en vrijwilligers. Bijna 100 leden, een financieel gezonde vereniging waarbij iedereen zich verder kan ontwikkelen. Als bestuur kijken we uit naar de komende 50 jaar!

Feest bij RB HIA